top of page

Informació per al professor

"Únicament a través de l'educació, pot arribar l'ésser humà a ser humà. Hom no és sinó allò que l'educació ha fet d'ell".

 

Immanuel Kant, filòsof.

UNA NOVA MANERA DE TREBALLAR LES LECTURES D'AULA!

 

 

Passes per a treballar les lectures amb Lit & Click.

Llegim la lectura a casa.

Treballem a classe aspectes destacats.

Aprenem a editar Viquipèdia amb els tutorials de Lit & Click.

Cada grup s'encarrega de redactar un dels aspectes destacats.

Compartim amb tothom el que hem aprés a través de Viquipèdia.

Què és Lit & Click?

 

 

Lit & Click és un projecte educatiu dissenyat per uns alumnes del Màster en Educació Secundària de la Universitat de València. El nostre objectiu és el de crear una eina perquè professors i alumnes puguen treballar d'una manera dinàmica i diferent les lectures que formen part del curs acadèmic. Per eixe motiu, és un recurs genial per tractar continguts de l'assignatura de Valencià, llengua i literatura, però també per a qualsevol altra assignatura en què s'haja de dur a terme una lectura.

 

Els principis sobre els quals s'edifica la nostra iniciativa són les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC). A causa de l'entorn global en què vivim, cada vegada resulta més evident, la necessitat d'integrar aquestos recursos en les classes. A més, com que els adolescents avui dia ja són considerats nadius digitals, creiem que és una bona idea acostar-los la literatura a través de les pantalles.

 

Tenint en compte tot açò, a l'inici del nostre plantejament, ens vam preguntar de quina manera podríem dur a terme aquesta missió. Una de les primeres opcions que vam valorar va ser utilitzar Viquipèdia, una enciclopèdia virtual amb un gran nombre d'articles i informació en què tothom pot escriure, moderar i cooperar. El portal és, a més, molt conegut per la majoria d'alumnes, ja que és un dels primers llocs on busquen informació quan han de fer un treball.

 

En aquest moment, se'ns va ocórrer la idea de realitzar el procés contrari. És a dir, no avaluariem els alumnes per aquells coneixements que poden extraure de Viquipèdia, sinò al contrari, els puntuaríem en funció dels coneixements que poden aportar al web. Així, vam pensar que els alumnes podrien llegir una novel·la a casa (una que no comptara ja amb un article en l'eciclopèdia), crear l'article, repartir entre grups diversos aspectes rellevants del llibre (autor, sinopsi, temps, espai, personatges, temes, recepció crítica, adaptacions fílmiques o teatrals...) i després, aportar a Viquipèdia allò que han aprés sobre cadascun dels aspectes tractats.

 

Tanmateix, el principal problema que vam veure és que un projecte d'aquestes característiques, pel caràcter obert de Viquipèdia, el procés d'edició d'articles pot ser caòtic i difícil per als alumnes que no tinguen una gran destressa digital. Per tant, ens vam proposar crear un portal que funcionara com una mena de guia didàctica. En aquest portal, crearíem tutorials d'edició de Viquipèdia, tant en vídeo com escrits, que el professor i els alumnes pogueren fer servir per iniciar-se en el món de Viquipèdia.

 

El resultat de totes reflexions és la pàgina que ara mateixa esteu llegint. Esperem que vos agrade i vos siga útil.

bottom of page