top of page

Tutorial 2: Edició d'articles

 

1. Abans de res, accedim a la pàgina principal de Viquipèdia i iniciem sessió amb el nostre compte.

 

2. Tot seguit, anem a la barra de recerca. Ací podem buscar qualsevol pàgina de l’enciclopèdia. Una vegada localitzem la que ens interessa, cliquem i accedim a ella.

 

3. En el marge superior trobarem les pestanyes fonamentals per a treballar amb Viquipèdia. Encara que n’hi ha més, ara per ara solament ens interessen les tres més importants: “Pàgina”, que ens mostra l’article escrit; “Discussió”, on podem deixar missatges a altres usuaris de Viquipèdia; i “Modifica”, la pàgina des de la qual podrem realitzar canvis sobre l’article.

 

Si voleu practicar, podeu buscar un article sobre el qual tingueu informació i que estiga incomplet, per a aportar la vostra informació a la resta de la comunitat. Això sí, tingueu en compte que tota la informació que aporteu ha de ser referenciada. Nosaltres, i com a exemple de la guia, treballarem sobre l’article El retrat de Dorian Gray, un article incomplet sobre el qual nosaltres hem reunit informació.

 

4. Quan cliquem sobre “Modifica” accedirem a l’editor de l’article. Heu de saber que l’editor té la mateixa aparença que l’article, amb l’excepció que qualsevol cosa que canvieu de l’escrit, després es guardarà en l’article definitiu.

 

Des de l’editor, podeu començar a familiaritzar-vos amb les opcions més bàsiques de qualsevol editor de textos, com els distints tipus de format, de lletra, la creació de llistes o l’adició de enllaços. Totes aquestes eines són molt intuïtives, de manera que no hauríeu de tenir cap problema amb elles. A més, amb els botons “Desfés” i “Refés” (en el marge superior esquerre) podeu corregir qualsevol error que cometeu.

 

5.  Recordeu que heu de referenciar tota aquella informació que aporteu per tal d’acomplir els estàndards de Viquipèdia. Per inserta una referència, aneu a la barra d’edició i cliqueu en “Inserir” i “Referència”. Vos apareixerà un quadre de text en el qual haureu d’escriure la bibliografia que heu consultat.

 

6. Finalment, quan acabeu d’editar l’article, cliqueu en “Desa la pàgina”. Ara, quan algun usuari entre en l’article, veurà les vostres aportacions.

 

7. Un últim consell: practiqueu, practiqueu i practiqueu. Quan més feu servir la barra d’edicions de Viquipèdia i més participeu en el treball de diversos articles, més ràpid assimilareu els principis bàsics d’edició. Conèixer-los és el primer pas cap al domini de l’edició de Viquipèdia.

bottom of page