top of page

Tutorial 3: Crear un nou article

 

En la tercera sessió de la nostra Guia d’Ús de Viquipèdia, anem a explicar com podem crear un nou article partint de zero dins de Viquipèdia. Com que aquesta tasca és un poc més complexa, vos recomanem que abans de començar a escriure, vos familiaritzeu amb les eines d’edició presentades amb l’anterior lliçó. Viquipèdia és una enciclopèdia col·lectiva amb uns estàndards que cal acomplir. Per això, vos encarim que vos adeqüeu a ells; en cas de no ser així, qualsevol dia podeu entrar en l’enciclopèdia i descobrir que el vostre article ha sigut esborrat, amb la consegüent pèrdua de temps i esforç.

 

1. Abans de res, assegureu-vos que no incorreu en cap “conflicte d’interès”. Com dèiem  abans, Viquipèdia té uns estàndards amb els quals cal complir, i un dels més importants, és que cap usuari pot redactar un article si pot suposar-li un “conflicte d’interès”. En la comunitat, es consideren “conflictes d’interès” accions com redactar un article sobre un mateix, redactar un article amb finalitat d’autopromoció o de retribució econòmica, quan es pretén fer campanya ideològica o quan el redactor té una relació estreta amb l’objecte d’estudi. Per a obtenir més informació, podeu consultar la pàgina de Viquipèdia sobre els conflictes d’interés.

 

Igualment, recordeu que si vos acabeu de registrar en Viquipèdia, no podreu crear pàgines noves fins que passen quatre dies. Aquest lapse de temps és una mesura de seguretat per a evitar que els usuaris es registren i realitzen actes de vandalisme, com crear articles maliciosos o sense sentit.

 

2. Abans de començar a crear una nova pàgina, busqueu en la barra de recerca si l’article que voleu escriure ja existeix amb el mateix nom o altre semblant. Si redacteu un article que ja existeix, la comunitat l’eliminarà. Si no existeix cap article amb el vostre títol, la recerca vos mostrarà un enllaç en color roig. Cliqueu sobre ell.

 

3. Començarem l’article redactant una breu introducció sobre el tema, que apareixerà a la part superior de l’article. Després, dividim el cos central del text en diversos aspectes rellevants, que separarem per seccions.Com sempre, recordeu citar les fonts d’on heu extret la informació.

 

Nosaltres ens hem decantat per escriure l’article en un document de Word i després copiar-lo i enganxar-lo sobre la plantilla de Viquipèdia. Si vos resulta més còmode, podeu optar també per esta opció, i a partir del text, treballar amb la maquetació.

 

4. Elaborar un article pot ser una feina que dure diversos dies, setmanes o fins i tot, mesos, depenent del grau d’aprofundiment amb què tracteu el tema o la dificultat que vos supose accedir a les fonts d’informació. Per aquest motiu, i per a assenyalar a la resta d’usuaris que el vostre article està en construcció, podeu optar per afegir al vostre article una Plantilla d’Inacabat.

 

La Plantilla d’Inacabat és un codi que heu de copiar i pegar en l’encapçalament del vostre article, això sí, no en la pestanya de “Modifica” sinó en la de “Modifica el codi”. El codi que heu de copiar i pegar és el següent:

 

{{Inacabat|Nom d’usuari|data d’inserció de la plantilla}}

 

Treballeu amb els vostres articles i marqueu-los per a fer saber a la resta de la comunitat que els articles estan incomplets. Ara bé, recordeu eliminar el codi de la Plantilla d’Inacabat una vegada hageu finalitzat el vostre escrit.

bottom of page