top of page

Tutorial 4: Enllaçant el nostre article

 

 

En aquesta sessió anem a aprendre com connectar el nostre article a altres articles de la Viquipèdia catalana, i al mateix article, però en Wikis d’altres llengües a través d’enllaços. Els enllaços són un element crucial dels articles de Viquipèdia (i en definitiva, de tot internet) ja que permeten que els lectors amplien el seu coneixement sobre diversos aspectes que els puguen interessar. A més, si connectem el nostre article amb altres, aconseguirem que els lectors interessats ens puguen llegir i, en definitiva, col·laborarem en la difusió dels coneixements que aportem a la xarxa.

 

En primer lloc, ens centrarem en els enllaços interns de Viquipèdia, és a dir, en els enllaços del nostre article que redirigeixen a altres articles dins del mateix wiki. Per a crear enllaços dins del nostre article, hem de seguir les següents passes:

 

1. En primer lloc, llegim el nostre article y localitzem aquelles matèries que creiem que poden incitar als lectors a continuar llegint. No es tracta simplement d’enllaçar el nostre article a tots aquells que mencionem, sinó tan sols als que creguem convenients.

 

2. Localitzem les paraules d’interès i subratlleu-les amb el cursor del ratolí. Sense llevar el subratllat del terme, busqueu en la barra de ferramentes i cliqueu sobre el botó d’enllaç.

 

3. A continuació, poden succeir dues coses: que l’article amb el qual voleu enllaçar encara no haja estat redactat, o sí ho estiga. Si l’article en qüestió no ha estat redactat, l’enllaç després apareixerà de color roig. Si sí està redactat, apareixerà de color blau i els lectors podran clicar sobre ell per a anar a l’altre article.

 

4. Tanmateix, es possible que al crear un enllaç, la paraula sobre la qual heu clicat siga polisèmica, és a dir, hi haja més d’un article escrit sota el mateix títol. Si eixe és el cas, vos apareixerà un quadre de diàleg amb els diferents articles que responen a eixe títol. Cliqueu sobre aquell al qual voleu referir-vos. Quan acabeu de crear els enllaços, recordeu desar la pàgina per a guardar els canvis fets.

 

En segon lloc, anem a treballar els enllaços d’idiomes. Els enllaços d’idiomes són una sèrie de links que podem afegir en el nostre article perquè ens mostren totes les llengües en les quals està disponible el nostre article. Aquests enllaços són útils perquè ens permeten consultar pàgines sobre el mateix tema que potser tinguen més informació que nosaltres.

 

1. Des del nostre article, busquem en el costat esquerre, el desplegable “En altres llengües”. Quan s’obriga, ens apareixerà la llista de tots els idiomes en els quals ha estat redactat l’article. Al final de tots, també ens apareixerà, en gris, l’opció “Modifica els enllaços”.

 

2. Al clicar damunt, Viquipèdia ens redirigirà a una pàgina on tenim tota la informació sobre el nostre article en tots els idiomes en què està disponible. Busquem la secció “Wikipedia pages linked to this item” (pàgines de wikipèdia enllaçades a aquest tema). Eixa taula ens mostra tots els idiomes en què ha estat escrit un article.

 

3. Al final de la taula, també trobarem l’opció “add” (afegeix). Si cliquem, ens apareixeran dues caselles que hem d’emplenar. En la primera, “site” (lloc), hem d’escriure el nom d’altre idioma en què l’article haja estat redactat. Després, en “page” (pàgina), escrivim el títol de l’article. La mateixa Viquipèdia buscarà els resultats de l’idioma i article i els enllaçarà al vostre article. Premeu “save” (guardar) per a desar els canvis.

 

4. Torneu al vostre article i, en la barra esquerra, comproveu la llista d’idiomes en què està disponible el vostre article. Ara veureu com els idiomes que heu afegit estan disponibles també per a consultar-los.

 

bottom of page