top of page

Tutorial 4: Inserint multimèdia

 

 

Per a acabar de completar els nostres articles, en la nostra última sessió anem a parlar dels elements multimèdia, és a dir de tots els components que sense ser text, formen part dels articles de Viquipèdia. En aquesta categoria entren les imatges, les fotografies, les infografies, els vídeos, els enregistraments d’àudio, les lectures orals d’articles per a persones amb minusvalidesa, etcètera. Per eixe motiu, anem a introduir el tema de Wikimedia Commons.

 

Wikimedia Commons és una eina virtual que també forma part del projecte Viquipèdia. Mentre que Viquipèdia elabora informació enciclopèdica, Wikimedia Commons s'encarrega d'arreplegar imatges, fotografies, dibuixos, gràfics, grabacions, vídeos i qualsevol altre tipus de format que siga rellevant per la informació que conté.

 

A més d'aquesta tasca de recerca de materials, Wikimedia Commons també filtra totes les imatges que els usuaris volen utilitzar en els seus articles de Wikipèdia per a assegurar-se que aquests no incompleixen la legalitat. Per això, els usuaris no poden utilitzar el material gràfic del que disposen directament en Wikipèdia. Abans, han de pujar-lo a Wikimèdia Commons i demostrar que eixe material ha sigut elaborat per ells, que tenen llicència per a utilitzar-lo en cas d'haver estat fet per altra persona, o que el material en qüestió està lliure de drets d'autor perquè aquests han prescrit.

 

A continuació anem a aprendre com utilitzar els elements multimèdia de Wikimèdia Commons per a aprofitar-los per al nostre article:

 

1. Si pel motiu que fóra, no es disposen d'imatges pròpies per a il·lustrar un article de Viquipèdia, podem recórrer al fons comú de Wikimedia Commons. Aquest és un fons en el que els usuaris de la web pengen les seues fotografies, renunciant als seus drets d'autor, per a posar-les a disposició de tothom. Per a buscar imatges sobre una determinada matèria, soles em d'anar a la barra de cerca en l'extrem superior dret i introduir el nom d'allò que busquem.

 

2. Immediatament, la pàgina ens subministrarà una llista de les imatges, vídeos i enregistraments sense drets d'autor. Tots aquests arxius estan disponibles perquè els utilitzen els usuaris de Viquipèdia.

 

3. Cliquem l’arxiu que desitgem per a obrir-lo. A continuació, ens apareixerà en el marge superior una barra de ferramentes, amb les diferents opcions que estan disponibles: descarregar el fitxer, utilitzar el fitxer en un lloc web, en un lloc wiki...

 

4. Cliquem sobre W: Use this file (Utilitzar el fitxer en un lloc wiki). Vos apareixeran dos codis, Thumbnail i Image. Copieu el codi de Thumbnail. Recordeu que podeu fer-ho amb la combinació de tecles   Control + C.

 

5. De nou en el vostre article, cliquem en la pestanya “Modifica el codi”. Ara solament hem d'enganxar (Control + V) el codi thumbnail allà on volem col·locar la imatge.

 

6. Si voleu afegir un subtítol a la imatge, podeu fer-ho modificant el codi thumbnail; en concret heu d’escriure el vostre subtítol després del darrer thumb del codi, de la següent manera:

 

[[File:Valley of the Dolls (1967) still 1.jpg|thumb|(Ací heu d’escriure el vostre subtítol)]]

 

En el nostre cas, al final, el codi thumbnail tindrà el següent aspecte:

 

[[File:Valley of the Dolls (1967) still 1.jpg|thumb|Jacqueline Susann junt als actors i actrius de l'adaptació cinematogràfica de La vall de les nines]]

 

6. Deseu els canvis i torneu a la pàgina de l’article per a comprovar que tot s’ha desat correctament.

 

bottom of page